torsdag 15 september 2011

Manliga objekt?

Ok, ok. Det finns män som objektifieras. Manliga författare vars utseende omnämns. Det finns listor där manliga författare rankas utifrån good looks och absolut inget annat. Man kan i Aftonbladet t ex hitta följande mening om en författare vars böcker jag uppskattar väldigt mycket, Jonas Hassen Khemiri:
Jonas Hassen Khemiri hukar lätt när han går genom Gamla stan. Han är en och nittioåtta lång och så vacker att man hajar till.
Det är en sanning att han är lång, längre än de flesta. Och tydligen så vacker att man hajar till? Jo men det klart att det är en objektifiering, någon tittar på någon annan och fäller omdömen. Men, och det är centralt: det är inte ett mönster i samhället att män betrakas på det här sättet. Det är inte systematiskt. Att en och annan inte torkar hakan innan hen skriver är inte detsamma som att det är lika illa ställt med objektifiering av män som av kvinnor.

4 kommentarer:

  1. Att "inte torkar hakan", är det vad du menar med "manlig blick" några poster längre ned?

    SvaraRadera
  2. Ja det kanske man kan säga.

    När jag skriver "manlig blick" menar jag en slags kollektiv blick som objektifierar kvinnor. Deras yta fokuseras och betittas medan deras insida inte är intressant. Eftersom det är strukturellt kan både män och kvinnor titta med manlig blick. På kvinnor.

    Att "inte torka hakan" handlar just om vad som lätt händer när man fastnar i att titta på någon man tycker är snygg: man får, bildligt, dregel på hakan och förmår inte ser förbi ytan och inser inte att tittandet kan kännas förminskande.

    SvaraRadera
  3. Även om det är trist föredrar jag att vara anonym här.

    Vore det inte lämpligt att kalla blicken för objektifierande istället för att genusbestämma den, om den nu är könsövergripande?

    SvaraRadera
  4. Nej, eftersom det är en blick, ett sätt att se på kvinnor, som härrör från mannen. Vad man menar med uttrycket är att kvinnor ser på varandra med samma slags blick som män gör: en blick som ser till yta och som dömer utifrån en norm som säger att kvinnor (i vår kultur här och nu, men det växlar ju) ska vara smala, vackra, behagfulla och till för männen i första hand.

    SvaraRadera