onsdag 28 september 2011

Makt, överallt makt

Överallt och alltid spelar makt en viktig roll. Inom vetenskapen inte minst, det ser vi dagliga exempel på. En fin titel och/eller ett känt namn betyder att man kan uttala sig om snart sagt vad som helst, man kan göra det hur som helst, och man blir dessutom lyssnad på. Det finns en rädsla för att säga emot den som står över en i hierarkin. Foucault hade en poäng när han sa att makt bygger på att de underordnade underordnar sig,  att ordningen godtas.                  

Jag läser en utomordentligt bra understreckare om översättningar - något som intresserar mig mycket - i gårdagens Svenska Dagbladet. Den handlar om precis detta. Om makt.

Författaren, doktoranden i nordiska språk Martin Ringmar, visar hur en etablerad översättares alster anses bättre än en mindre etablerad. (Han menar också att nya översättningar reflexmässigt och utan att saken egentligen undersöks ordentligt lyfts fram som bättre än gamla dito, men det är en annan fråga och den ska jag inte uppehålla mig vid nu, även om det är nog så intressant). Tesen om den etablerades företräde alltså. Ringmar kunde också ha lagt till den manlige översättarens företräde framför den kvinnliga. Författaren som diskuteras är islänningen och Nobelpristagaren Halldór Laxness men det är egentligen ointressant i sammanhanget. Poängen är att den som skapat sig ett namn, i det här fallet översättaren och den sk Laxness-experten Peter Hallberg, åtnjuter ett stort anseende medan Anna Ostermans översättningar nu sablas ner som smakandes fårull. 

Det är långt ifrån första gången vi upplever detta. Jag ser i stort sett dagligen tecken på samma sak, både där jag finns och i världen i stort. Christopher Gillberg, mot vilken en rättegång i högsta instans inleds idag, är ännu ett exempel på samma sak: en man som tack vare titel och renommé kunde göra lite som han ville. Är man  forskare måste man ställa sina resultat och sitt material till (vetenskaps-)samhällets förfogande. Kan eller vill man inte det, ja då får man söka sig till en annan bransch. Det är sanslöst att Gillberg fortfarande omhuldas och att det av någon outgrundlig anledning är synd om honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar