tisdag 4 februari 2014

Det farliga sockret - en fråga om klass

Man kan dö av att äta socker. Och även om man inte dör, i alla fall inte direkt och bara av sockret, så är det dåligt för kroppen. På ungefär alla sätt som något kan vara dåligt. Det är dåligt för magen och för tänderna, det gör oss feta och det är beroendeframkallande. Det skapar hungerkänslor fast vi egentligen är mätta. Vi vet redan att socker riskerar att ge oss diabetes typ 2 pga sin förmåga att skapa insulinresistens och att det kan göra oss dementa. Bland annat. Nu visar det sig också att socker kan innebära en ökad risk att dö av hjärtsjukdomar. Jag är inte överraskad.

Nu undrar jag bara: när kommer sockerskatten som gör att allt som innehåller socker får det pris som det bör ha med tanke på vad det kostar samhället och oss människor? När kommer den justering som innebär att sådant som nötter och frukt blir billigt jämfört med läsk, glass, godis och kakor?

Jag som har råd att välja kan köpa det som är nyttigt även om det är dubbelt eller tredubbelt så dyrt som det som är farligt för mig. Alla har inte den möjligheten. Hälsa är en klassfråga. I den här bemärkelsen också. Det borde inte vara det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar