måndag 31 mars 2014

Ohederligt och obehagligt av Poirier Martinsson

Svenska Dagbladets ledarsida, måndag. Under rubriken "Samvete och abort" får den konservative filosofen Roland Poirier Martinsson breda ut sig med de mest häpnadsväckande reaktionära åsikter jag sett på bra länge. Häpnadsväckande till och med för att komma från honom. Dessutom: han argumenterar på ett så instringent och ohederligt sätt att jag nära nog sätter frukostkaffet i halsen.

Anledningen till att Poirier Martinsson tar ut sina käpphästar i manegen är fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark, som av religiösa skäl inte vill utföra aborter och därför inte är välkommen till den arbetsplats där hon först blivit lovad jobb. Detta stör honom oerhört, förstår man. Först får läsaren veta att det är samma sak (dvs lika etiskt tvivelaktigt) att som polis tvångshämta flyktingbarn som att i jobbet som barnmorska utföra en abort. Det är en illa vald liknelse, men ok, den kan passera. Desto obehagligare blir det dock när Poirier Martinsson gör gällande att ett par som väntar barn skulle må dåligt och kanske till och med känna sig tvingade att göra abort om den barnmorska de möter på MVC är för abort, det vill säga följer svensk lag. Detta är ett fullkomligt hårresande påstående! Steget mellan att vara för abort och att förespråka abort i det enskilda fallet - hur ser det ut enligt Poirier Martinsson? Nej, det klargörs givetvis inte!  

Till stöd för sin argumentation menar Poirier Martinsson att det "myllrar" av "blivande föräldrar som är abortmotståndare". Givetvis helt utan att anföra något annat belägg för detta påstående än att "folk hör av sig" till honom. För att de håller med honom, underförstått. Visst, det klart att det finns folk som är emot abort. Ingen tvivlar på det. Det har man rätt att vara. Men 1) Poirier, som bor i Texas, nämner inte om det är folk där som hör av sig. Det spelar ju viss roll för hur sanningsenligt verbet "myllrar" är. 2) huruvida dessa människor delar med sig av erfarenheter av att ha känt sig pådyvlade en abort de inte ville ha/göra eller "bara" vill prata motstånd mot abort i största allmänhet, det framgår inte heller.

Dessutom: det spelar faktiskt ingen roll om det så är horder med människor som hör av sig till Poirier Martinsson för att ventilera sitt abortmotstånd. Abort är lagligt i Sverige. Den som vill jobba som barnmorska ska kunna utföra de arbetsuppgifter jobbet innehåller. Jag undrar om Poirier Martinsson tycker att det är OK om läkare och sjuksköterskor som är Jehovas Vittnen vägrar ge blodtransfusioner och hellre låter människor dö.

Det är första april i morgon, inte idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar