lördag 16 juni 2012

Ord nr 3: Principer

Det är en principsak. När jag tänker på ordet principer är detta uttryck det första som kommer för mig. Men vad betyder det att något är en principsak? Att det finns en regel att följa? Men mer än så: att regeln säger oss något om hur det bör vara. Det finns ett underförstått hot om upplösning om vi inte följer en sådan regel.

I uttrycket ligger också något åtminstone lite obekvämt: Detta låter ju konstigt/jobbigt/bakåtsträvande [fyll i valfritt negativt adjektiv] men det är viktigt att vi gör såhär. Och kanske till och med att jag hör mina föräldrar: Det kommer du att förstå när du blir stor.

Fullföljer jag den tanken leder det till att principer är något att hålla sig till för den som inte kan eller vill tänka själv. Eller åtminstone: för den som inte kan eller vill tänka i det enskilda fallet. För den som vill ha ett enkelt svar, en lösning som man vet fungerar. Underförstått: den som följer en princip kan man inte kritisera. Men så är det väl inte? Nej, jag tycker att det till och med är tvärtom! Den som inte tänker efter, som inte kan argumentera i sak för det ena eller andra beslutet, den som bara gör - den är värd mer kritik än den som faktiskt funderar och kommer fram till en lösning/handling/agerande som den tror på. Oavsett om det finns en princip.

Men visst, å andra sidan: Att inte följa en princip betyder inte, per definition, att man tänker igenom saken, noggrant och fritt. Det kan mycket väl vara så att man helt enkelt gör som man brukar, slentrianmässigt. Eller som någon säger att man ska göra - utan att ägna saken en sekunds tankemöda. Det finns inget i sig själv fint med att inte följa principer.

För att det fria kritiska tänkandet, som jag i grunden är positivt inställd till, ska leda till något bra måste det vara just kritiskt. Och det är inte samma sak som att kritisera och vara motvalls. Nej i det ordet, eller kravet, ryms att man vrider och vänder på saker - principer till exempel - för att se efter om man tycker att de håller och är meningsfulla. Om man efter noggrant övervägande kommer fram till att en princip är en bra princip, ja då finns det ju ingen anledning att inte luta sig mot den. Tvärtom! Det är att ha ryggrad, kurage eller vad du väljer att kalla det. Det visar att du är en person som står för något, som det går att lita på. Som har en genomtänkt ståndpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar