tisdag 7 augusti 2012

Always/Tampax gör kön

"Kära mamma! Är din dotter snart i puberteten?"

Ja det är hon, rent statistiskt. Hon fyllde tolv år i våras.

Vem är det som frågar? Jo, det är Always/Tampax som i ett litet reklampaket "till mamman" undrar detta. Ämnet är mens och i paketet finns, vid sidan om rabattkuponger på mensskydd, två broschyrer - en för  mamman och en for girls (oklart varför man föredrar att vända sig till min dotter på engelska...). Pappan då? undrar vän av ordning. Han borde väl rimligen ha mer nytta än mamman av att få information om mens, allt annat lika.

Nej pappan har inte med saken att göra, får jag veta när jag börjar läsa. Jag (dvs mamma) behöver finnas där för min dotter för att hon ska känna sig trygg när den första mensen kommer. Ja men självklart kommer jag att finnas där för henne! Om hon är hos mig när det sker kommer jag att finnas här rent bokstavligt, fysiskt. Och om inte är jag bara ett mobilsamtal bort. Men om den första mensen kommer när hon är hos sin pappa då? Hur förbereds han? För det kan väl inte vara så att Always/Tampax har missat att runt 100 000 svenska barn bor växelvis hos mamma och pappa?

Nejdå, det är inte Always/Tampax uppgift att upplysa min dotters pappa om hur han ska agera, vilka produkter som behövs eller att det kan vara smart att förbereda sin dotter med ett litet "räddningskit"  bestående av ett trosskydd och ett par rena underbyxor i skolväskan. Det kan han så klart ta reda på på egen hand! Visst!

Läser man i den broschyr som vänder sig till dottern (for girls) får man (dvs min dotter och alla andra småtjejer som läser den) veta att det är normalt att lukta lite mer när man kommer i puberteten och att man då måste tvätta sig och använda deo på morgonen. Man får också veta att med Always/Tampax produkter kan man känna sig säker och underbar. Säkerheten är jag med på, men underbar? Min dotter är underbar men det har inte ett skvatt med några mensskydd att göra!

Joodå, jag fattar! Nu ska hon göras till kvinna. Nu är det dags. Och det är jag, mamman, som ska hjälpa henne.

3 kommentarer:

  1. Åh nej, vad sorgligt att det är så!
    Min har ju precis fyllt samma så det är väl bara att vänta på eländet då.
    Konstigt, jag minns det som att det kom till mig, adresserat direkt till mig alltså,
    när jag var tolv. Men det kanske bara var att jag fick det i handen, -av min mamma...

    Phu, vad gör de med girls som ingen mamma har?
    Måste pappan läsa "mamma" hela tiden, eller får dessa girls ens ett paket...

    Tycker att du ska skriva dem, och länka ditt inlägg!!

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen sorgligt att det fortfarande är samma, samma som unga tjejer matas med. Och att papporna fortfarande inte anses ha nåt att tillföra. Bra idé att skriva till dem! Ska göra det!

    SvaraRadera