söndag 21 oktober 2012

Whiskyn och normen

Hela vårt samhälle (alla samhällen) är genomsyrat av normer för hurdan man ska vara. Det finns normer  inom subkulturer och det finns en övergripande samhällsnorm vilket leder till att det ibland sker krockar mellan den subgrupp en tillhör och det samhälle subgruppen lever och verkar i. Ofta är dessa krockar oproblematiska och lätta att hantera, ibland innebär de att individen hamnar i en identitetskris. Ibland är normerna motsägelsefulla i samhället som helhet, eller majoritetssamhället som man också kan välja att kalla det. Vi är helt enkelt inte riktigt klara över vad vi egentligen tycker. Det kan betyda att det finns olika sätt att vara, som när det gäller kläder t ex. Det är inom rätt tilltagna ramar ok att klä sig så som man själv tycker är fint. Det är också tillåtet att både vara väldigt mån om hur man ser ut och att vara relativt ointresserad.

I andra lägen är det tydligare att det finns olika normer för olika människor. I Sverige idag finns en norm eller förväntan på att vi kan, får - till och med bör - dricka alkohol för att fira, vara sociala, slappna av. Vin, öl och sprit ingår som normala beståndsdelar i det sociala livet. Den som inte dricker alkohol får förklara sig, den som dricker behöver aldrig göra det. Men det finns också normer som begränsar vårt drickande, som talar om att det är mer ok att dricka på helgen och att man inte bör dricka ensam. Den som sitter och fyllnar till i sin ensamhet är en smula patetisk och kanske till och med har problem.

Igår blev jag varse att det finns en norm till. Det vore en lögn att påstå att det var fullständigt oväntat, men jag trodde att vi hade kommit längre. Jag och tre kvinnliga vänner gick till en hotellbar för att ta en drink. Det var lördag eftermiddag, mitt emellan shopping och kvällsäventyr. De andra tre beställde in varsin champagnedrink och jag valde en cappuchino och en trea MacAllan. När vi efter ungefär en timme fick in notan för att betala och gå vidare upptäckte vi att min whisky hade förvandlats till en (betydligt billigare) likör.

Servitörens logik är lätt att förstå och jag fick en god whisky till kaffet för halva priset.